Babs Verstrepen promoveert bij de Erasmus Universiteit

22 februari 2016

BPRC - 1. Babs Verstrepen promoveert bij de Erasmus Universiteit

Op 18 februari 2016 verdedigde Babs Verstrepen met succes haar proefschrift 'Chronische hepatitis C virus infectie in chimpansees - preventie en consequenties'.

Naar schatting is 1 tot 2 procent van de wereldbevolking chronisch geïnfecteerd met het hepatitis C virus (HCV). 15 Tot 30 procent van deze mensen zal waarschijnlijk leverfalen ontwikkelen. Kort na infectie is er nauwelijks sprake van klinische symptomen en daarom zijn mensen zich niet bewust van de infectie. Er is nog weinig bekend van de interactie tussen virus en immuunsysteem in de fase kort na infectie. Een diermodel is onontbeerlijk om dit op een gecontroleerde manier te kunnen bestuderen. Vooralsnog is de chimpansee het enige gevalideerde diermodel waarin HCV zich kan ontwikkelen.

Sinds 2003 is het binnen Nederland niet meer toegestaan chimpansees te gebruiken voor invasief biomedisch onderzoek. Voor die tijd hebben er een aantal HCV-vaccin studies in chimpansees plaatsgevonden. Materialen van deze studies zijn zorgvuldig bewaard in de vriezer zodat er later in vitro studies kunnen worden gedaan. Bij de afdeling virologie van het BPRC heeft Babs Verstrepen van deze materialen gebruik gemaakt om te bestuderen hoe het immuunsysteem reageert op het virus. Bovendien heeft ze onderzocht welke reactie van het immuunsysteem, geïnduceerd door een experimenteel vaccin, nodig was voor bescherming. Dit heeft geleid tot waardevolle nieuwe inzichten. Zo bleken neutraliserende antilichamen een belangrijke rol te spelen in bescherming tegen HCV infectie. Bepaalde cellen van het immuunsysteem konden daarentegen geen bescherming bieden tegen infectie, maar wel tegen de chronische aanwezigheid van het virus. De uitdaging is nu om deze bevindingen te vertalen naar een werkzaam vaccin tegen HCV en een diermodel te vinden/ontwikkelen waarin het mogelijk is om dit te testen.