Complexe expressie patronen in delen van orang-oetan DNA die belangrijk zijn voor het immuunsysteem

6 januari 2016

BPRC - 1. Complexe expressie patronen in delen van orang-oetan DNA die belangrijk zijn voor het immuunsysteem

Het Major Histocompatibility Complex (MHC) is een zeer complex systeem dat een belangrijke rol speelt bij de herkenning van ziekteverwekkers. Dit systeem vertoont een grote mate aan variatie om te voorkomen dat één ziekteverwekker een complete populatie ten gronde kan richten. Een onderdeel van het MHC, gevormd door het MHC klasse I, speelt een centrale rol in reacties van het immuunsysteem tegen infecties en kanker.

In verschillende diersoorten is het MHC klasse I opgebouwd uit verschillende hoeveelheden bouwstenen, ook wel genen genoemd. Dit duidt er mogelijk op dat het systeem zich gedurende de evolutie heeft aangepast ten gevolge van het bestrijden en van een grote diversiteit aan infecties en het overleven hiervan. BPRC onderzoekers hebben dit systeem gekarakteriseerd in orang-oetans.

Om dit te kunnen onderzoeken werd gebruik gemaakt van ingevroren cellijnen. Met moderne technieken is naast het bestuderen van de codering in het DNA, het nu ook mogelijk de mate van expressie van een functioneel eiwit te onderzoeken. De BPRC onderzoekers pasten deze technieken toe op het beschikbare materiaal van orang-oetans om het MHC klasse I in deze diersoort in kaart te brengen.

Ze ontdekten dat orang-oetans, t.o.v. de mens en andere mensapen, diverse en complexe expressie patronen voor het MHC klasse I laten zien. Sommige delen van het MHC klasse I die in de mens/mensapen wel aanwezig zijn, ontbraken in enkele orang-oetans. De onderzoekers laten zien dat orang-oetans echter beschikken over een ander stuk DNA in het MHC klasse I dat dit zou kunnen compenseren, en omdat dit op het celoppervlak als eiwit tot expressie wordt gebracht speelt juist dit deel mogelijk een belangrijke rol bij de activatie van het immuunsysteem. Dit werk is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift the Journal of Immunology (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26685209).