De ontwikkeling van een methode om bescherming van een vaccin tegen HIV te kunnen voorspellen

12 september 2013

BPRC - 1. De ontwikkeling van een methode om bescherming van een vaccin tegen HIV te kunnen voorspellen

Tot op heden is het helaas onmogelijk de werkzaamheid van een experimenteel vaccin tegen HIV te voorspellen. Diermodellen spelen dan ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van een anti-HIV vaccin. Deze modellen zijn niet alleen belangrijk voor het testen van de werkzaamheid van vaccin kandidaten, maar bieden ook de mogelijkheid te onderzoeken hoe bescherming tegen ziekte tot stand komt.

De ontwikkeling van een (HIV) vaccin omvat veel stappen. Uiteindelijk moet het vaccin op beperkte schaal worden getest in mensen die in gebieden leven waar HIV veel voorkomt, voordat het op grote schaal gebruikt kan worden. Voor de ontwikkeling van een werkzaam HIV vaccin moet eerst gekeken worden of een dergelijk vaccin bescherming biedt tegen HIV infectie. Om ethische redenen is het niet mogelijk om mensen die gevaccineerd zijn met een potentieel vaccin met HIV te infecteren; immers, als het vaccin niet effectief is, moeten de proefpersonen vervolgens langdurig (wellicht hun hele leven) medicijnen tegen HIV slikken. Daarom wordt de werkzaamheid van het potentiele vaccin eerst in een proefdier model getest. In deze modellen worden gevaccineerde dieren vaak blootgesteld aan een (relatief) hoge dosis virus om te bepalen of het vaccin bescherming biedt.

Bij een natuurlijke besmetting met HIV zullen er minder virussen aanwezig zijn. Onderzoekers van het BPRC hebben nu met behulp van een gevoelige test de interactie van kleinere hoeveelheden virus met afweercellen en antilichamen bestudeerd en gekwantificeerd. De onderzoekers vonden effecten van antilichamen tegen het virus die voorheen onbekend waren. Door dit soort testen verder te optimaliseren en te valideren met behulp van het resusaap model, kan de natuurlijke situatie steeds beter worden nagebootst. Het uiteindelijke doel van dit werk is om een test te ontwikkelen die de werkzaamheid van een anti-HIV vaccin in mensen goed kan voorspellen. De resultaten van deze eerste stap hiernaar toe zijn gepubliceerd in het online blad PlosOne.