Een analyse van malaria eiwitten die naar de binnenkant of naar het oppervlak van de rode bloedcel worden gestuurd

21 januari 2013

BPRC - 1. Een analyse van malaria eiwitten die naar de binnenkant of naar het oppervlak van de rode bloedcel worden gestuurd

In ernstige vormen van de ziekte malaria, hechten malaria parasieten aan kleine bloedvaten in diverse organen, waaronder de hersenen, wat kan leiden tot een vorm van coma die de dood als gevolg kan hebben. Sterfte aan malaria wordt grotendeels veroorzaakt door dit type malaria. Hoe dit proces precies verloopt is onbekend. Samen met collega’s van de universiteit van Leiden en diverse onderzoeksgroepen uit Europa ontwikkelen BPRC wetenschappers modellen om dit type malaria te bestuderen.

De mensen-malaria parasiet, die zich in de rode bloedcel bevind, transporteert malaria eiwitten de rode bloedcel in om een network te vormen dat ervoor zorgt dat malaria eiwitten naar het oppervlak van de rode bloedcel geëxporteerd kunnen worden. De parasiet eiwitten op het oppervlak van de rode bloedcel kunnen binden aan bloedvaten waardoor parasieten samenklonteren en ernstige ziekte veroorzaken. Om een knaagdiermodel te ontwikkelen om de binding van geïnfecteerde rode bloedcellen aan bloedvaten te bestuderen, hebben onderzoekers het transport van eiwitten in malaria-geinfecteerde rode bloedcellen van knaagdieren bestudeerd. Door gebruik te maken van ultramoderne technieken hebben ze diverse eiwitten van de malaria parasiet ontdekt die binnenin of op het oppervlak van de rode bloedcel aanwezig waren. Ze concludeerden dat, net als bij de mensen malaria parasiet, de knaagdier parasiet eiwitten de cel in stuurt om een netwerk te vormen waarlangs andere eiwitten naar het oppervlak van de rode bloedcel getransporteerd kunnen worden. Dit vormt een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van diermodellen die nodig zijn om mechanismes van klontering van parasieten in de bloedvaten te bestuderen en nieuwe therapieën hiertegen te ontwikkelen. De resultaten van dit werk zijn gepubliceerd in the journal of Molecular and Cellular Proteomics.