Een nieuw langdurig actief geneesmiddel met brede activiteit tegen malariaparasieten

24 juli 2015

BPRC - 1. Een nieuw langdurig actief geneesmiddel met brede activiteit tegen malariaparasieten

Jaarlijks sterven zo’n 580.000 mensen aan malaria, waarvan de meeste kinderen jonger dan 5 jaar oud zijn. Een effectief vaccin ontbreekt nog steeds, en daarom wordt de ziekte met name bestreden door met insecticide behandelde muskietennetten en drugs. Helaas vormt resistentie tegen de huidige therapieën steeds vaker een probleem bij de behandeling tegen malaria.

Om de kans op resistentie tegen geneesmiddelen te verkleinen, worden nieuwe therapieën steeds vaker ontwikkeld in de vorm van combinatie behandelingen. In een wereldwijde gezamenlijke inspanning heeft een groep van malaria onderzoekers een nieuw geneesmiddel (DSM265) geïdentificeerd en de kenmerken ervan geanalyseerd. Het geneesmiddel blokkeert de vorming van bouwstenen die nodig zijn voor RNA- en DNA-synthese. De onderzoekers toonden aan dat DSM265 actief was tegen verschillende vormen van de malariaparasiet in het bloed en de lever. BPRC wetenschappers testten de verbinding in hun in vitro assay (http://www.bprc.nl/nl/artikel/nieuwe-methode-om-activiteit-geneesmiddelen-tegen-slapende-malaria-leverstadium-parasieten-te-testen) en toonden aan dat de verbinding effectief is tegen lever parasieten die aan het groeien zijn, maar niet tegen ‘slapende’ malaria parasieten. Daarom kan dit middel waarschijnlijk niet worden gebruikt tegen alle menselijke malariaparasieten.

De voorspelde halfwaardetijd van het geneesmiddel is voor de mens meer dan 100 uur. Dit betekent dat een enkele dosering of een dosis eenmaal per week voldoende zou kunnen zijn, wat zodat patiënten geen langdurige kuur zouden hoeven te volgen. De resultaten van dit werk zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Science Translational Medicine. Hoewel de resultaten van deze studie veelbelovend zijn, is nader onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid in de mens nodig om te bepalen of dit geneesmiddel uiteindelijk in mensen kan worden gebruikt.