Een nieuw veelbelovend geneesmiddel tegen malaria

21 maart 2013

BPRC - 1. Een nieuw veelbelovend geneesmiddel tegen malaria

Er bestaat slechts een handjevol geneesmiddelen tegen malaria. Resistentie tegen deze geneesmiddelen is een groot probleem en nieuwe geneesmiddelen zijn dan ook hard nodig. In recent onderzoek is een veelbelovende klasse van nieuwe geneesmiddelen geïdentificeerd.

De malaria parasiet is een gecompliceerd organisme met veel zeer uiteenlopende verschijningsvormen. Zo ontwikkelt de parasiet zich in de mug, vervolgens in de lever van een besmet persoon en uiteindelijk vindt vermenigvuldiging plaats in de bloedbaan. Hierbij wordt de besmette persoon ziek. In de bloedbaan van een besmet persoon bevinden zich ook specifieke stadia die door de malariamug worden opgenomen en vervolgens in de mug voor voortplanting van de parasiet zorgen.

Tot nu toe zijn veel anti-malaria geneesmiddelen gericht tegen een beperkt aantal verschijningsvormen van de parasiet, meestal de bloedvormen, om ziekte te bestrijden. Een wereldwijd onderzoeks-verband van verschillende malaria onderzoeksgroepen, waaronder onderzoekers van het BPRC, hebben nu een nieuwe klasse van geneesmiddelen tegen malaria ontdekt.

In onderzoek in kweekflessen en in knaagdieren blijken deze geneesmiddelen niet alleen zeer actief te zijn tegen de malaria parasietvormen die aanwezig zijn in het bloed, maar ook tegen stadia die in de lever voorkomen en stadia die in de mug kunnen overleven. Deze geneesmiddelen gaan dus niet alleen ziekte tegen, maar voorkomen ook dat de parasiet kan worden overgebracht door de mug. Meer onderzoek is nodig om te testen of dit uiteindelijk ook in de mens het geval is.

Het onderzoek waarbij deze nieuwe klasse van veelbelovende anti-malaria middelen is geïdentificeerd is beschreven in het vooraanstaande blad Science Translational Medicine.