Een nieuwe klasse veilige en effectieve hulpstoffen voor vaccinatie

29 mei 2017

BPRC - 1. Een nieuwe klasse veilige en effectieve hulpstoffen voor vaccinatie

Een effectief vaccin zorgt voor een krachtige reactie van het immuunsysteem tegen een ziekteverwekker. Ziekteverwekkers die het lichaam daarna binnendringen worden vervolgens opgeruimd voordat de gevaccineerde persoon ziek wordt.

Om effectieve vaccinatie mogelijk te maken worden hulpstoffen, zogenaamde adjuvantia toegevoegd. Deze stoffen versterken de immuunreactie. Er bestaan diverse hulpstoffen die een zeer krachtige werking hebben. Helaas blijkt in diermodellen dat gebruik van deze hulpstoffen soms ook tot bijwerkingen zoals koorts en lokale reacties kan leiden. Daarom kunnen veel van deze hulpstoffen niet in mensen gebruikt worden.

Wetenschappers hebben nu verschillende krachtige hulpstoffen gemaakt en de werkzaamheid hiervan getest in diverse diermodellen. Eén variant, CMS genaamd, bleek een zeer krachtige werking te hebben zonder bijwerkingen te geven. BPRC wetenschappers vonden vervolgens met behulp van proefdiervrije celkweek technologie (in vitro) dat de werking van de hulpstof op het immuunsysteem op een andere manier plaatsvond dan bij andere veel gebruikte hulpstoffen.

Vanwege de krachtige werking die CMS heeft, zou mogelijkerwijs één vaccinatie in plaats van meerdere al genoeg kunnen zijn voor bescherming. Dit werk is beschreven in het wetenschappelijke blad Vaccine (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X17305479).