Een nieuwe vaccin modaliteit induceert een krachtige anti-virale respons

25 september 2014

BPRC - 1. Een nieuwe vaccin modaliteit induceert een krachtige anti-virale respons

In de zoektocht naar een vaccin tegen HIV moeten veel obstakels worden overwonnen. Zo moet een vaccin niet alleen bescherming tegen ziekte bieden, maar het vaccin moet ook veilig zijn en op grote schaal geproduceerd kunnen worden op een zo goedkoop mogelijke manier. Onderzoekers van het BPRC testten een nieuw vaccin die mogelijk aan bovenstaande eisten kan voldoen.

Het gebruik van verzwakte ziekteverwekkers als vaccin blijkt voor diverse ziektes bescherming te bieden in experimentele settings. Helaas is het niet altijd haalbaar deze manier van vaccineren toe te passen in het veld, omdat er de kans bestaat dat de verzwakte ziekteverwekker muteert en ziekte kan veroorzaken, en/of omdat de kosten van produktie op grote schaal te hoog zijn.

Een andere manier van vaccinatie is het gebruik van een gezuiverde vorm van een eiwitonderdeel van de ziekteverwekker in combinatie met een hulpstof. Deze methode is vaak veilig en relatief goedkoop. Helaas biedt deze methode vaak geen bescherming tegen ziekte.

Jaren geleden leek een nieuwe methode de oplossing te bieden: vaccinatie met genetisch materiaal (DNA). Dit gaf in knaagdiermodellen een krachtige respons van het afweersysteem. Helaas bleek dit in apen en mensen niet het geval te zijn.

Inmiddels is er een nieuwe variant van de DNA vaccinatie ontwikkeld: het gebruik van zichzelf vermenigvuldigend RNA, een sterk op DNA gelijkende drager van het erfelijk materiaal. De productie hiervan is relatief goedkoop en problemen met veiligheid zijn nog niet aangetoond.

Onderzoekers van het BPRC hebben nu de veiligheid en effectiviteit van een nieuw anti-HIV RNA vaccin, gecombineerd met een hulpstof getest in resus apen en vergeleken dit met twee ‘traditionele’ manieren van vaccinatie die eerder in mensen een goede afweerreaktie bewerkstelligden. De resultaten van deze studie, gepubliceerd in The Journal of Infectious Diseases, laten zien dat het gebruik van dit synthetische RNA vaccin veilig is en een krachtige reaktie van het afweersysteem kan bewerkstelligen, in veel opzichten zelfs krachtiger dan de reakties die werden opgewekt m.b.v. traditionele methodes van vaccinatie. Meer onderzoek is nu nodig om te testen of deze reaktie ook daadwerkelijk bescherming tegen ziekte biedt.