Eerste tests in mensen van een door BPRC ontwikkeld potentieel malariavaccin

4 februari 2014

BPRC - 1. Eerste tests in mensen van een door BPRC ontwikkeld potentieel malariavaccin

Er is nog steeds geen vaccin beschikbaar tegen malaria. Er vindt dan ook veel onderzoek plaats om de zwakke plekken van de parasiet die kunnen dienen als vaccinkandidaten te vinden. BPRC onderzoekers waren nauw betrokken bij de identificatie, karakterisering en productie van een voor de parasiet essentieel eiwit, AMA-1. Jarenlang onderzoek heeft er toe geleid, dat nu een geoptimaliseerde variant van dit molecuul als vaccin in mensen wordt getest.

Een van de meest veelbelovende moleculen voor een potentieel malariavaccin is AMA-1. De parasiet kan namelijk niet overleven zonder dit eiwit. Onderzoek op het BPRC heeft uitgewezen dat vaccinatie van resusapen met AMA-1 leidt tot bescherming tegen malaria. Er worden antistoffen gemaakt die de invasie van de parasiet in de rode bloedcel kunnen tegengaan. De parasiet kan niet buiten de rode bloedcel overleven en zo wordt de ziekte malaria voorkomen.

BPRC onderzoekers hebben dit eiwit gekarakteriseerd en een methode ontwikkeld om AMA-1 in grote hoeveelheden (nodig voor vaccinatie) te produceren. Er bestaan binnen de malariaparasieten vele AMA-1 varianten en daarom hebben de onderzoekers een speciale versie van AMA-1 ontworpen om effectief te kunnen zijn als vaccin. Onderzoek in resusapen liet zien dat vaccineren met deze zogenaamde Dico’s veilig is en dat er antistoffen aangemaakt worden die de verschillende AMA-1 varianten herkennen en parasieten met verschillende AMA-1 varianten doden. Gecoördineerd door het European Vaccine Initiative (EVI; www.euvaccine.eu) wordt deze nieuwe vaccinkandidaat nu in mensen getest. Eerst wordt bekeken of deze vaccinkandidaat veilig is in een groep gezonde vrijwilligers in Europa. Wanneer het vaccin veilig blijkt te zijn, zal het op kleine schaal worden getest in Afrika bij gezonde vrijwilligers, die in het verleden allemaal al wel malaria hebben gehad. Deze eerste tests zullen zo’n anderhalf jaar in beslag nemen.