Extreme selectie op gedeeltes van het X-chromosoom van mensapen

22 juni 2015

BPRC - 1. Extreme selectie op gedeeltes van het X-chromosoom van mensapen

BPRC onderzoekers hebben bijgedragen aan een nieuwe internationale studie, die onderzocht of er selectiedruk was op het vrouwelijk geslachtsbepalende X-chromosoom van mensapen. Deze studie, gepubliceerd in PNAS (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25941379), concludeert dat in mensapen bepaalde delen van dit chromosoom inderdaad een sterke natuurlijke selectie hebben ondergaan, wat heeft geresulteerd in een grote vermindering van diversiteit.

De mensaapfamilie omvat onze naaste verwanten: bonobo´s, chimpansees, gorilla´s en orang-oetans. Recentelijk heeft een internationale groep onderzoekers, met ondermeer BPRC wetenschappers, een uitgebreide genetische karakterisering van deze soorten gedaan (http://www.bprc.nl/en/article/the-genetic-history-of- voorzien grote-apen). In de PNAS-studie, hebben de onderzoekers de gegevens verder geanalyseerd met een focus op het vrouwelijk geslachts chromosoom, het X-chromosoom.

Uit de analyse bleek dat in de meeste mensaapsoorten grote gebieden van het vrouwelijk geslachts chromosoom vrijwel geen genetische variatie voorkwam. Volgens de auteurs moet dit veroorzaakt zijn door een zeer sterke selectiedruk op deze regio´s. Het is nog onduidelijk hoe dit is ontstaan.