Nederlands malariavaccin in Nijmegen getest

28 november 2005

BPRC - 1. Nederlands malariavaccin in Nijmegen getest

Het eerste Nederlandse malariavaccin, ontwikkeld door het BPRC (Biomedical Primate Research Centre) in Rijswijk, zal beginnen aan een klinische studie in het UMC St Radboud te Nijmegen op 29 november 2005.

Malaria is een van de grootste gezondheidsproblemen in de wereld. Alleen al in Afrika overlijden jaarlijks twee miljoen kinderen aan malaria. Tot op heden is  er geen commercieel vaccin beschikbaar dat malaria kan voorkomen. Dit vaccin is hard nodig om de ziekte onder controle te krijgen.

Deze klinische studie is een grote stap voorwaarts voor het Nederlands en Europees onderzoek, bereikt door jarenlange inspanning.

Malariaparasieten leven in rode bloedcellen, die zij na 48 uur verlaten om weer nieuwe cellen te infecteren. Het eiwitvaccin, AMA-1 genoemd, wordt geproduceerd in gist en bevordert de ontwikkeling van antilichamen, die voorkómen dat de malariaparasiet de rode bloedcel binnendringt. Gebleken is dat AMA-1 proefdieren erg goed tegen malaria beschermt. De klinische studie die nu start, heeft tot doel om na te gaan of het vaccin ook het menselijk afweersysteem activeert. Als dat zo is, wordt het, voordat het definitief wordt goedgekeurd, in Afrika op beschermende effectiviteit tegen malaria worden getest.

Onlangs bleek een ander malariavaccin, ontwikkeld door GlaxoSmithKline Biologicals, bij Afrikaanse kinderen gedurende tenminste 18 maanden 30 procent bescherming te bieden tegen malaria. Dat betekent dat meer en betere vaccins hard nodig zijn. Dit AMA-1 vaccin grijpt aan op een ander punt in de levenscyclus van de malariaparasiet.

Het onderzoek naar het Nederlandse malariavaccin wordt gesubsidieerd door het Europese Malaria Vaccin Initiatief, dat ondersteund wordt door het Ministerie voor Ontwikkelings samenwerking (DGIS).

Team leiders:
Dr. Alan Thomas: Biomedical Primate Research Centre (BPRC)
Prof. Dr. Robert  Sauerwein : Radboud Universiteit Nijmegen Medisch Centrum (RUNMC)