Nieuwe, veelbelovende vaccins tegen het West Nijl Virus getest in resusapen

26 november 2014

BPRC - 1. Nieuwe, veelbelovende vaccins tegen het West Nijl Virus getest in resusapen

Het West Nijl virus (WNV) wordt overgedragen door muggen en met name in de immunologisch zwakkere individuen kan het virus ernstige klachten veroorzaken zoals meningitis. In de menselijke populatie komen wereldwijd steeds vaker WNV-uitbraken voor. Tot op heden bestaat er geen goedgekeurd vaccin voor gebruik in mensen.

Eerdere studies in muizen hebben aangetoond dat vaccinatie met verschillende experimentele vaccins bescherming kunnen bieden tegen het WNV. Om deze vaccins te testen in een diermodel met een immuunsysteem dat zeer nauw is verwant aan dat van de mens, hebben BPRC onderzoekers de beste vaccin-kandidaten getest in resusapen.

Tijdens dit experiment zijn twee verschillende vaccin methoden geëvalueerd, een eiwit-vaccin en een eiwit-vaccin in combinatie met een DNA-vaccin. Beide vaccin componenten bestonden uit een deel van de zogenaamde envelop van het virus, het buitenste omhulsel, en dus het meest zichtbaar voor het immuunsysteem. Om de werkzaamheid van het eiwit-vaccin te verhogen werd het gecombineerd met Matrix-M, een stof die wordt gewonnen uit de Zuid-Amerikaanse zeepboom en die eerder bewezen heeft een goede hulpstof te zijn voor de werkzaamheid van vaccins.

Uit het experiment blijkt dat beide vaccin strategieën in combinatie met Matrix-M goede bescherming konden bieden aan infectie met WNV. Zo kon er in de gevaccineerde dieren geen WNV worden aangetoond in het bloed, terwijl het virus wel in de controle dieren werd gedetecteerd. Dit onderzoek, gepubliceerd in PlosOne, laat dus zien dat het mogelijk is om in een diersoort die nauw verwant is aan de mens, bescherming te bieden tegen het WNV. Een vaccin tegen het WNV in mensen komt hiermee een belangrijke stap dichterbij.