Parkinsonverschijnselen in marmosetapen zonder blijvende schade aan lichaamscellen

28 december 2015

BPRC - 1. Parkinsonverschijnselen in marmosetapen zonder blijvende schade aan lichaamscellen

Ooit is gebleken dat MPTP, een nevenproduct van de drug MPPP, beginnende Parkinsonverschijnselen veroorzaakte in drugsgebruikers die de met MPTP verontreinigde drugs hadden gebruikt. Het is onbekend hoe MPTP deze verschijnselen veroorzaakt. Tegenwoordig wordt MPTP gebruikt bij onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Momenteel is er nog geen behandeling die de ziekte van Parkinson tot stilstand brengt. Door meer inzicht te krijgen in het ziekteproces hopen wetenschappers behandelmethodes te kunnen vinden die kunnen aangrijpen op dit proces en de ziekte kunnen stoppen.

BPRC wetenschappers hebben het ziekteproces bestudeerd door in marmosets Parkinsonverschijnselen te induceren door toediening van MPTP. Wanneer de behandeling met MPTP werd gestopt,  stopten ook de Parkinsonverschijnselen. De onderzoekers konden geen schade vinden in de hersens van de dieren. Dit betekent dat Parkinsonverschijnselen zonder detecteerbare schade kunnen plaatsvinden. Ook laat het onderzoek zien dat symptomen van de ziekte van Parkinson omkeerbaar zouden kunnen zijn wanneer de diagnose op tijd plaats vindt en behandeling snel start. Dit onderzoek is gepubliceerd in het blad Neuroscience (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26431624).