PET/CT scanning vergroot de diagnostische capaciteit in experimentele tuberculose infectie.

20 november 2016

BPRC - 1. PET/CT scanning vergroot de diagnostische capaciteit in experimentele tuberculose infectie.

Op dit moment wordt een nieuwe geïntegreerde PET/CT scanner geïmplementeerd voor de verfijning van onze modellen en de versterking van onze tuberculose onderzoekscapaciteit. Hierbij wordt het BPRC gesteund door het Collaboration for Tuberculosis Vaccine Discovery (CTVD), een initiatief van de Bill & Melinda Gates Foundation, en met name ook door het expertise team van Prof. Dr. Flynn aan de Universiteit van Pittsburgh (Pennsylvania, VS), dat het gebruik van PET/CT in TB onderzoek in makaken als eerste heeft geïmplementeerd.

In het kader van een onderzoeksprogramma van het TBVAC2020 consortium, dat door de EC wordt gefinancierd (EC Horizon 2020) en onder leiding staat van het TuBerculosis Vaccine Intitiative (TBVI), hebben we met deze nieuwe PET/CT scanner onze eerste opnames kunnen maken van experimentele long tuberculose, 12 weken na een zeer lage dosis infectie met minder dan 10 bacteriën.

Onze PET/CT camera is een afgeleide van de Large Field-of-View, Extreme Resolution (LFER 150) scanner die recent is ontwikkeld door Mediso Medical Imaging Systems. Terwijl deze scanner verdere optimalisaties ondergaat, tonen de eerste beelden aan dat we met deze non-invasieve techniek TB pathologie kunnen registreren met behulp van 3-dimensionale röntgentechniek (computed tomography, CT) en de geassocieerde ontstekingsreactie van de gastheer met behulp van 18fluor-gelabeld fluorodeoxyglucose (FDG) als tracer voor Positron Emissie Tomografie (PET).

Het uiteindelijke doel is om met hoog onderscheidend vermogen het onstaan van tuberculose lesies en ontsteking als gevolg van de afweerreactie in de tijd in beeld te brengen. Hiertoe zullen we in de nabije toekomst ons onderzoek en onze samenwerkingen voortzetten om enerzijds tot een beter begrip van de mechanismen van ziekte en van beschermende immuniteit te komen, en anderzijds de ontwikkeling van verbeterde therapieën tegen de aanhoudende tuberculose epidemie te bevorderen.

PETCT


Co-registratie van TB pathologie (middels CT) en ontsteking (middels PET) in de onderste linker longkwab van een resusaap, 12 weken na het toedienen van een lage dosis infectie met minder dan 10 kweekbare mycobacterieën.