Slapende malaria parasieten in beeld gebracht

28 januari 2013

BPRC - 1. Slapende malaria parasieten in beeld gebracht

Bestrijding van de malaria parasiet P. vivax is gecompliceerd, omdat de parasiet slapende stadia vormt in de lever die na maanden, soms zelfs na jaren kunnen 'ontwaken’ en opnieuw malaria veroorzaken. Hoe dit proces verloopt is een mysterie. Door de krachten van drie nederlandse malaria-onderzoeksgroepen te bundelen, is het nu voor het eerst gelukt om deze slapende malaria parasieten van een primaten malaria in levenden lijve zichtbaar te maken.

Tot halverwege de twintigste eeuw kwam de ziekte malaria nog regelmatig voor in Nederland. Het werd veroorzaakt door de parasiet Plasmodium vivax, tot op heden de meest wijdverspreide malaria parasiet. De slapende vormen van deze malaria parasiet, hypnozoieten genoemd, zijn moeilijk te doden met geneesmiddelen en zorgen voor terugkerende infecties in mensen die de malariaparasiet P. vivax bij zich dragen. Slapende vormen van de parasiet zijn niet alleen een probleem voor behandeling van malaria maar ook een grote belemmering voor het uitroeien van malaria veroorzaakt door P. vivax.

Onderzoeksgroepen van het BPRC, RUNMC en LUMC hebben nu de parasiet genetisch kunnen modificeren waardoor die slapende vormen fluorescerend licht uitstralen. Hierdoor wordt het voor het eerst mogelijk om deze vormen systematisch te onderzoeken en met behulp van deze kennis nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen die deze vormen doden. Dit onderzoek is gepubliceerd in het blad PlosOne.