Twee groepen chimpansees uitgeplaatst naar Safaripark De Beekse Bergen

BPRC - 1. Twee groepen chimpansees uitgeplaatst naar Safaripark De Beekse Bergen

Wederom chimpansees uitgeplaatst. In juni zijn twee groepen chimpansees (een groep van 9 gemengde dieren en een groep van 4 mannetjes) uitgeplaatst in Safaripark De Beekse Bergen. Deze dieren behoren tot de chimpanseegroepen die bestemd waren om gehuisvest te worden in Primadomus, het geplande apenopvangcentrum van Stichting AAP in Spanje.

Beekse Bergen, buitenverblijf met termietenheuvel
Beekse Bergen, buitenverblijf met termietenheuvel

Toen bleek dat dit niet ging lukken, heeft Minister van der Hoeven besloten om voor deze dieren een goed onderkomen te vinden in Nederlandse dierentuinen. Hiertoe zijn afspraken gemaakt met Safaripark De Beekse Bergen, waar begin 2007 nog een derde groep van 19 chimpansees zal worden gehuisvest. Met Dierenpark Amersfoort, waar wordt gewerkt aan een nieuw verblijf voor 20 chimpansees, waren door het BPRC al eerder afspraken gemaakt.

Deze dieren, die behoren tot de West-Afrikaanse ondersoort (Pan troglodytes verus), zullen deelnemen aan het Europese fokprogramma. Dit programma is erop gericht om deze, met uitsterven bedreigde, soort voor de toekomst te behouden.

In totaal zijn er nu 63 BPRC chimpansees ondergebracht in dierentuinen en safariparken:

Op 4 juli is het nieuwe chimpanseeverblijf in De Beekse Bergen officieel geopend door Minister Maria van der Hoeven van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De dieren, die al een week hadden kunnen wennen aan hun nieuwe binnenverblijf, namen voorzichtig bezit van het grote eiland, waar fruittaarten stonden te wachten om ook de dieren deel te laten nemen aan het openingsfeest.