Nieuws

Pagina 14 van de 21.
In totaal zijn er 201 Nederlandse nieuwsartikelen.

12 november 2012
De rol van IL-28B varianten en serum IP-10 in hepatitis-C

De rol van IL-28B varianten en serum IP-10 in hepatitis-C


Naar schatting zijn wereldwijd 170 miljoen mensen chronisch drager van het Hepatitis C virus (HCV) waardoor ze een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van leverfibrose en leverkanker hebben. De kans dat een HCV infectie chronisch wordt is deels afhankelijk van de genetische achtergrond van een patiënt, met name rond het IL-28B gen. Ook een hoge concentratie van het eiwit IP-10 dat in het bloed van patiënten gevonden kan worden, is een belangrijke voorspellende factor voor het ontwikkelen van een chronische HCV infectie. Zowel de IL-28B als de IP-10 zijn onderdeel van de zogenaamde “aangeboren afweer”. Daarom is de vraag of deze twee factoren met elkaar in verband staan, zeer relevant.

30 oktober 2012
Opening van de nieuwe BPRC faciliteiten

Opening van de nieuwe BPRC faciliteiten


Op dinsdag 30 oktober 2012 zijn in aanwezigheid van een groot aantal vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke en wetenschappelijke organisaties de nieuwe BPRC faciliteiten formeel geopend.

30 oktober 2012
Stiekeme Seks bij Java-apen

Stiekeme Seks bij Java-apen


Hoewel apen vaak in groepen leven met meerdere volwassen mannen, is het meestal de alfa-man die verantwoordelijk is voor de meerderheid van de seksuele interacties. Hij bereikt dit door copulaties van lagere mannetjes te verstoren. Dit is niet voordelig voor vrouwtjes en lagere mannetjes. Om verstoringen te voorkomen verbergen vrouwtjes en lagere mannetjes hun seksuele gedrag. Hoewel verstoringen niet frequent zijn, kan het serieuze gevolgen hebben zoals verwondingen of het niet af kunnen maken van een paring. Uit onderzoek gedaan door onderzoekers van het BPRC en de Universiteit van Utrecht blijkt dat niet alleen de alfa-man, maar ook vrouwtjes en andere mannetjes seksueel gedrag verstoren. Ook vonden we dat seksueel gedrag niet alleen ver van de alfa man plaatsvind, maar ook ver van concurrerende vrouwtjes. Dit impliceert dat niet alleen concurrentie tussen mannen, maar ook tussen vrouwen het seksuele gedrag van de apen bepaald.

30 oktober 2012
Evolutie van genen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem

Evolutie van genen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem


Het Major Histocompatibility Complex (MHC) speelt een centrale rol bij immuunreacties omdat het 'eigen’ van 'niet-eigen’ elementen (vaak ziekteverwekkers) in het lichaam kan onderscheiden. Onderzoekers van het BPRC hebben een onderdeel van het menselijke MHC bestudeerd en vergeleken hetzelfde MHC onderdeel in diverse apensoorten. Zo konden ze bestuderen hoe dit immunologisch belangrijke systeem zich heeft ontwikkeld tijdens de evolutie.

18 oktober 2012
B-cellen kunnen schadelijke T-cellen activeren in multiple sclerose

B-cellen kunnen schadelijke T-cellen activeren in multiple sclerose


Welke cellen spelen een rol bij de ziekte multiple sclerosis (MS)? Hoe komt het dat een effectief geneesmiddel tegen MS soms ook ernstige bijwerkingen veroorzaakt? BPRC onderzoekers zijn op zoek naar antwoorden op deze vragen om therapieën tegen MS te kunnen ontwikkelen en optimaliseren.

1 augustus 2012
Gapen chimpanseemannetje werkt aanstekelijker

Gapen chimpanseemannetje werkt aanstekelijker


Net als bij mensen werkt gapen ook voor chimpansees aanstekelijk. Deze gaapprikkel is echter sterker wanneer een mannetjeschimpansee begint met gapen. Dit blijkt uit onderzoek dat gedragswetenschappers van de Universiteit Utrecht en BPRC afgelopen jaar hebben gedaan bij de chimpanseekolonie van Burgers’ Zoo in Arnhem. Het onderzoek is 11 juli gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

28 juli 2012
Sterke neutralisatie van HIV door een lama antilichaam

Sterke neutralisatie van HIV door een lama antilichaam


Sommige mensen die met het Human Immundeficiency Virus (HIV) zijn geïnfecteerd vertonen geen klinische symptomen. In deze personen zijn antilichamen aanwezig die een grote hoeveelheid aan verschillende HIV isolaten kunnen neutraliseren. De grote bandbreedte van deze activiteit is belangrijk omdat HIV de eigenschap bezit om snel nieuwe varianten te kunnen vormen. Tot nu toe hebben pogingen tot het induceren van antilichamen met een brede en krachtige werking, net als in de natuur voorkomen, gefaald.

22 juli 2012
Interview met Jongerenkrant 7Days

Interview met Jongerenkrant 7Days


De jongerenkrant 7Days besteedde in de editie van 20 juli aandacht aan het gebruik van proefdieren.

Een variant van AMA1 als vaccin in mensen getest

Een variant van AMA1 als vaccin in mensen getest


Een belangrijk eiwit van de malaria parasiet is Apical Membrane Antigen 1 (AMA1). Dit eiwit wordt als belangrijke vaccin kandidaat gezien, omdat immunisatie met AMA1 in diverse diermodellen bescherming heeft geboden tegen malaria. Onderzoekers van het BPRC hebben de technologie ontwikkeld om dit eiwit op grote schaal te produceren zodat het mogelijk wordt de aktiviteit van dit eiwit in mensen te testen.

Pagina   ...  11 12 13 14 15 16 17 ...