Nieuws
Pagina 8 van de 21.
In totaal zijn er 205 Nederlandse nieuwsartikelen.

Wat gebeurt er in het BPRC? VICE filmde ter plaatse en maakte een uitgebreide documentaire
VICE is een jong medium dat documentaires maakt voor het internet. Nieuwsgierig geraakt door de discussie rondom dierproeven en het BPRC kwam VICE einde 2014 met het verzoek te mogen filmen in het centrum.

Waarom komt multiple sclerose alleen voor in mensen?
Multiple sclerose (MS) ontwikkelt zich uitsluitend in mensen. Apen ontwikkelen normaliter geen MS. Ze lijken echter zeer gevoelig te zijn voor een experimenteel geïnduceerde op MS gelijkende ziekte. Het is belangrijk te onderzoeken wat deze discrepantie veroorzaakt, omdat het mogelijk meer inzicht biedt in de factoren die nodig zijn voor de inductie van MS.

Apenmodellen voor pandemisch H1N1-grieponderzoek
Influenza vormt een gevaar voor een groot gedeelte van de wereldbevolking, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een aangetast immuunsysteem. Het griepvirus verschilt van jaar tot jaar, en maakt het daardoor moeilijk effectieve vaccinatiestrategieën te ontwikkelen. Meer onderzoek is dan ook nodig voor de bestrijding van deze belangrijke ziekte. BPRC onderzoekers hebben het verloop van een infectie met het influenzavirus in diverse apensoorten gekarakteriseerd. Ze ontdekten dat het griepvirus zich in bepaalde apensoorten op een vergelijkbare manier manifesteert als in mensen.

Extreme selectie op gedeeltes van het X-chromosoom van mensapen
BPRC onderzoekers hebben bijgedragen aan een nieuwe internationale studie, die onderzocht of er selectiedruk was op het vrouwelijk geslachtsbepalende X-chromosoom van mensapen. Deze studie, gepubliceerd in PNAS (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25941379), concludeert dat in mensapen bepaalde delen van dit chromosoom inderdaad een sterke natuurlijke selectie hebben ondergaan, wat heeft geresulteerd in een grote vermindering van diversiteit.

BPRC op de Nederlandse televisie
Moeten we doorgaan met apenonderzoek in Nederland? Dit is een vraag die regelmatig naar voren komt in de politiek en de samenleving. In een televisie-uitzending van het programma EenVandaag werd aandacht besteed aan deze discussie.

Apen malaria-infecties in de mens zijn afkomstig van verschillende apensoorten
Mensen kunnen worden besmet met verschillende soorten van de malariaparasiet. Malariaparasieten zijn oorspronkelijk via (mens)apen overgesprongen naar de mens. Momenteel blijken steeds meer mensen in Zuidoost-Azië besmet te zijn met een malaria parasiet die eerder alleen in apen voorkwam, Plasmodium knowlesi genaamd. Genetische analyses van deze infecties werpen nu licht op het ontstaan en de mogelijke risico's voor de verspreiding van deze nieuwe ziekteverwekker voor de mens.

Promotie Céline van der Putten aan de Universiteit van Utrecht
Op 27 mei 2015 verdedigde Céline van der Putten haar proefschrift getiteld ‘Modulation of Toll-like Receptor-mediated activation of Microglia’.
Microglia vormen een specifieke groep cellen van het immuunsysteem die zich in het centrale zenuwstelsel (CZ) bevinden. Microglia voeren een verscheidenheid aan functies uit, waaronder het controleren op de aanwezigheid van lichaamsvreemde stoffen, waaronder ziekteverwekkers. Microglia kunnen bijdragen aan de initiatie, progressie en het verdwijnen van ziekteprocessen. Geactiveerde microglia zijn betrokken bij vrijwel alle aandoeningen en ziekten van het CZ, waarbij de rol die ze hierbij hebben nog altijd niet duidelijk is.

Een nieuwe vorm van malaria afkomstig van apen; onderzoek naar een vaccin
De natuurlijke gastheer van de malariaparasiet Plasmodium knowlesi is de cynomolgus makaak. Onlangs bleek P. knowlesi ook malaria bij de mens te veroorzaken. Dit vormt nu een belangrijk volksgezondheidsprobleem in Zuidoost Azië, en daarom zijn er dringend strategieën nodig om de ziekte te bestrijden. Een recente studie, uitgevoerd door BPRC onderzoekers, belicht een aantal veelbelovende eigenschappen van een belangrijke vaccin kandidaat tegen deze vorm van malaria.

De relevantie van apen in preklinisch onderzoek voor infectie- en autoimmuunziektes
Het immuunsysteem speelt een centrale rol in de verdediging van het lichaam, bijvoorbeeld tegen infectie met virussen, parasieten of bacteriën. Het immuunsysteem kan echter ook ziekte veroorzaken, zoals in het geval van een allergische reaktie of een autoimmuunziekte. In de afgelopen decennia heeft de biotechnologie een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt die ertoe heeft geleid dat wetenschappers zeer selectieve behandelingen voor verschillende aandoeningen konden ontwikkelen. Hoewel dit tot een aantal belangrijke successen heeft geleid, blijkt het vaak moeilijk de vertaalslag van wetenschappelijke ontdekking naar effectieve behandeling in de mens te maken.

BPRC te zien bij het schooltv-programma De Buitendienst
De Buitendienst is een televisieprogramma voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In dit programma worden diverse onderwerpen met betrekking tot de natuur besproken. Het thema van de aflevering van 13 maart was "Aap in de mens" waarbij de vraag hoeveel wij op onze voorouders lijken centraal stond.
Pagina ... 5 6 7 8 9 10 11 ...