De Volkskrant volgde twee apen van BPRC in een COVID-studie

12 Jul 2021 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

De Volkskrant liep de afgelopen maanden mee met een COVID-studie. Afgelopen zaterdag stond het verhaal in de krant. Het is een indrukwekkend verhaal geworden, en het zal best wat losmaken bij de lezers. Daarom een korte toelichting over waarom we dit gedaan hebben.

Proefdiervrije technieken krijgen heel veel aandacht in de media. Daardoor is bij een aantal mensen het beeld ontstaan dat proefdieren niet meer nodig zijn. Computermodellen, gekweekte cellen en ‘organ-on-a-chip’ zijn heel belangrijk en ze helpen bij het beantwoorden van veel onderzoeksvragen. Maar deze technieken hebben ook beperkingen, bijvoorbeeld in vaccin-onderzoek. Of een vaccin wérkt is onder andere afhankelijk van of het vaccin ons afweersysteem op de juiste manier ‘aanzet’. Die vraag is behoorlijk complex en we kunnen dat nog niet nabootsen met een proefdiervrije techniek. Alle nieuwe COVID-vaccins zijn daarom onderzocht in apen. Niet alleen bij BPRC maar ook bij andere primatencentra. We vinden het belangrijk dat mensen dit weten en dat we daar open over zijn.

Op de BPRC-website geven we al veel informatie. Maar dat is informatie die we zélf naar buiten brengen. Het toppunt van openheid en transparantie is om journalisten de vrijheid te geven het verhaal op hún manier op te schrijven.

Het hele artikel is te lezen via premium voor Volkskrant abonnees en bevat additionele korte filmpjes. Voor niet abonnees is het beschikbaar als online krantenartikel.