Van poep tot data met AI

10 Apr 2024 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Poep is een belangrijke indicator voor de gezondheid, zowel bij mensen als bij apen. Daarom vormen hun uitwerpselen een belangrijke informatiebron voor ons, waardoor we beter in staat zijn om hun gezondheid te monitoren en meer inzicht te kunnen krijgen uit het onderzoek.

In samenwerking met TNO en Horaizon hebben we het microbioom, voorheen ook wel darmflora genoemd, bekeken van onze resusapen.

Wat zien we eigenlijk in die poep?

Een analyse van de poep toont de aanwezigheid van virussen, bacteriën, parasieten, schimmels en gisten aan die leven in de darmen, en samen het microbioom vormen. Een gezond microbioom bestaat uit een brede variatie van goede en schadelijke bacteriën. Hoe veelzijdiger het microbioom is, des te effectiever het beschermt tegen ziektes en infecties. Het zorgt ervoor dat het lichaam goed functioneert.

Wat doen we ermee?

Wij onderzoeken het microbioom omdat het van invloed is op de gezondheid. Het microbioom helpt bij de spijsvertering, het werkt samen met het afweersysteem en het communiceert met het brein (bron: maag lever darm stichting).

We weten ook dat het dieet invloed heeft op de samenstelling van het microbioom. Voor het onderzoek kan dit betekenen dat de dieren minder makkelijk ziek worden. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat marmosets die yoghurt in het dieet hadden minder vatbaar werden voor multiple sclerose.

Andersom kunnen we het dieet gebruiken om de gezondheid van de dieren te verbeteren. Momenteel onderzoeken we de invloed van verschillende soorten apenbrokken op de samenstelling van hun microbioom. Zo streven we ernaar om de beste voeding voor onze dieren te selecteren.

Voor dit project stuurden we ontlasting op naar TNO, die op DNA-niveau keken welke organismen er allemaal aanwezig zijn. Dit is best wel een ingewikkeld en tijdrovend proces.

AI!

We vroegen ons af of dit niet makkelijker kan en dat verwachten we wel! Samen met TNO en de Arteficial Intelligence (AI) technologie van HORAIZON ontwikkelen we momenteel een methode om op niet-invasieve wijze de microbiële diversiteit bij apen te analyseren. En dat kan met een eenvoudige foto van apenpoep!

Het samengaan van deze technologie en het wetenschappelijk onderzoek is een grote vooruitgang op het gebied van de toegankelijkheid en toepasbaarheid van het microbioom in de diergezondheidswetenschap.

Deze aanpak helpt niet alleen om dierproeven te vervangen, verfijnen en verminderen, maar geeft ook mogelijkheden om te ontdekken hoe microbiële diversiteit de effectiviteit van behandelingen tegen ernstige ziektes kan beïnvloeden.