BPRC geeft presentatie op internationaal TBC congres

05 Sep 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Hoogwaardig TBC onderzoek vraagt om kennis en ervaring. Wetenschappers van BPRC vertelden erover tijdens een internationaal TBC congres in de Verenigde Staten.

Tuberculose (TBC) is een besmettelijke longziekte veroorzaakt door een bacterie. De bacterie verspreidt zich via piepkleine waterdruppeltjes tijdens het hoesten.
In Nederland kan TBC meestal behandeld worden met een langdurige antibiotica kuur. Maar de opkomst van antibiotica-resistente TBC bacteriën is zorgelijk.

TBC onderzoek

BPRC doet al tientallen jaren TBC onderzoek. TBC onderzoek is lastig omdat de ziekte zich voornamelijk binnenin de long afpeelt. Voorheen werden longfoto’s gemaakt om de ziekte in beeld te brengen maar een röntgen apparaat is niet gevoelig genoeg om kleine infecties op te pikken. PET-CT is een beeldvormende techniek die veel gevoeliger is dan röntgen en ook nog eens meer informatie geeft. BPRC heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in een PET-CT scanner die speciaal is ontwikkeld voor onderzoek met apen.

Internationaal congres Rockville

Onze TBC onderzoeksgroep heeft ondertussen zeshonderd scans gemaakt met de PET-CT scanner en is daarmee de wereldwijde gebruikers-expert. Tijdens een internationaal congres bij het National Institute of Health (NIH) in Rockville USA hebben zij hun kennis en ervaring gedeeld met andere wetenschappers. Hierdoor kunnen ook andere proefdierfaciliteiten gebruik maken van onze resultaten.

Kennis delen voorkomt onnodige herhaling van dierproeven en helpt het TBC onderzoek vooruit.