Een nieuwe methode ter ondersteuning van het behoud van bedreigde apensoorten

16 May 2017 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Wereldwijd worden diverse apensoorten bedreigd met uitsterven. BPRC onderzoekers hebben een methode ontwikkeld die op een diervriendelijke manier bijdraagt aan het behoud van deze soorten.

Instandhouding van apensoorten gebeurt onder andere met behulp van fokprogramma's in dierentuinen waarna dieren worden geïntroduceerd in het wild. Het is belangrijk de apen genetisch te kunnen karakteriseren om de variatie van genen binnen een populatie te behouden. De genetische variatie is o.a. belangrijk voor partnerkeuze, voortplantingsvermogen en in de bescherming tegen ziekteverwekkers.

Voor genetische karakterisatie zijn de genen van het Major Histocompatibility Complex (MHC), een complex, gevarieerd systeem dat een belangrijke rol speelt in bovenstaand beschreven processen, uitermate geschikt. De onderzoekers ontwikkelden een snelle MHC typeringsmethode die gebruik maakt van de ontlasting van apen. Op deze manier is het typeringsonderzoek niet belastend voor de dieren.

Deze nieuwe technologie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Immunogenetics kan worden toegepast op diverse vakgebieden, met name in het kader van de instandhouding van bedreigde diersoorten.