Goedkeuring Leids coronavaccin onderstreept het belang van wetenschappelijk onderzoek in apen

16 Mar 2021 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Het Europese Medicijn Agentschap (EMA) oordeelde 11 maart 2021 positief over het coronavaccin van Janssen uit Leiden. De goedkeuring onderstreept nogmaals het belang van wetenschappelijk onderzoek in apen.

Het vaccin beschermt na één enkele toediening en kan worden toegediend aan iedereen vanaf 18 jaar, zo is te lezen in het advies van EMA. Voor beide uitspraken geldt dat de grondslag ligt in onderzoek met apen.

Eén vaccinatie voldoende

Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat het vaccin al voldoende bescherming biedt tegen infectie na één enkele toediening. Hiervoor vergeleken zij de hoeveelheid virus in de longen en neus van zes gevaccineerde resusapen met die van niet gevaccineerde apen. Vijf van de zes apen bleken volledig beschermd, in de zesde aap werd alleen een lage hoeveelheid virus in de neus gevonden.

Geschikt voor alle leeftijden

Vaccins werken vaak minder goed naarmate we ouder worden. Om de werkzaamheid van het Leidse vaccin te beoordelen, heeft BPRC in samenwerking met Janssen dit vaccin juist in oudere resusapen getest. Deze studie toonde aan dat het vaccin ook effectief was in deze dieren.

Het Janssen-vaccin in mensen

Uiteraard is het vaccin ook getest in mensen. De ENSEMBLE-studie toonde de veiligheid en werkzaamheid van Janssen's COVID-19 vaccin aan in verschillende geografische gebieden, én in volwassenen van 60 jaar en ouder. Het vaccin beschermde al vanaf dag 14, ook tegen enkele varianten die voorkomen in de VS, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika.