Kinderprogramma ‘Zapp Buitendienst’ neemt kijkje bij BPRC

21 Mar 2019 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

“Het lijkt wel een dierentuin”

Deze week staat de uitzending van Zapp Buitendienst in het teken van dierproeven. En daar weten we bij BPRC natuurlijk alles over. Daarom kwamen presentatrices Nienke en Sosha bij ons langs voor een kijkje achter de schermen zodat ze het publiek goed kunnen informeren. Deze aflevering van het populaire kinderprogramma was vrijdag 22 maart te zien op NPO 3, om 17.45 uur.

Met dit item willen Nienke en Sosha kinderen tussen de negen en twaalf jaar laten zien wat er bij dierproeven gebeurt maar vooral ook waarom. Onze collega Babs, onderzoeker bij BPRC, was de gelukkige om de crew van Buitendienst een rondleiding te geven. Een verzoek waar zij overigens geen seconde over hoefde na te denken.

“Over proeven met apen gaan vaak de wildste verhalen”, weet zij. “Daarom is het uitdagend om over mijn werk te praten. Andere mensen kunnen, bijvoorbeeld op een feestje, honderduit vertellen over wat voor werk ze doen, maar door alle vooroordelen moet ik vaak heel erg op mijn woorden letten. Als je dan de kans krijgt om aan een groot publiek te laten zien hoe het hier écht is, hoe het leven van onze apen er in werkelijkheid uitziet, pak ik die met beide handen aan.”

“Het lijkt wel een dierentuin”

Babs liet Nienke en Sosha als eerste zien waar onze apen wonen. Ze legde uit dat apen bij BPRC in groepen worden geboren, opgroeien en leven. “Het zijn grote families met verschillende generaties bij elkaar”, zei ze tegen de presentatoren, die ogen tekortkwamen. “Ze hebben een binnen- en buitenverblijf en kunnen zelf kiezen waar ze naartoe willen.” Tijdens de rondleiding kwamen ze een dierverzorgster tegen die de apen verse boomtakken kwam geven. Dat leek Nienke en Sosha ook wel wat. De apen speelden met de takken en pulkten daar de schors vanaf. “Het is een van de dingen die we doen om de leefomgeving van de apen zo aangenaam mogelijk te maken”, vertelde Babs. “Het lijkt wel een dierentuin”, fluisterde Sosha.

“De aap merkt hier niks van”

Een dierentuin zijn we niet, legde Babs uit. “Sommige van deze apen, maar lang niet allemaal, zetten we later in voor onderzoek naar ziektes en geneesmiddelen. Dat onderzoek kunnen we alleen goed uitvoeren met apen die gezond zijn. Daarom gaan ze allemaal eens per jaar voor controle naar de dierenarts, en natuurlijk vaker als dat nodig is.” Nienke en Sosha liepen achter Babs aan naar de dierenarts, die net een gezondheidscontrole aan het doen was bij een van de apen. “Ze merken hier niks van, dankzij narcose”.

Tot slot nam Babs de twee presentatrices mee naar apen die al in de experimentele setting leven. Ze vertelde waarom deze apen binnen zitten en hoe we de dieren trainen om stress te verminderen.

Babs: “Leuk dat ik Nienke en Sosha hier mocht rondleiden en ze daarbij kon laten zien hoe wij met onze apen omgaan. Want zolang we nog niet zonder dierproeven en proefdieren kunnen, zullen we goed voor ze moeten zorgen.”

Meer weten?

Graag een kijkje bij ons achter de schermen? Ga dan naar onze “Achter de schermen”-pagina. Hier vind je een virtuele rondleiding, en diverse andere video’s over verschillende onderwerpen, rondom onderzoek met apen.