Minder stresshormoon bij samenwerken met vrienden

15 May 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Met vrienden werken is leuker is dan met vreemden. Wetenschappers van BPRC, de Universiteit van Wenen en de Universiteit Utrecht hebben daar nu een wetenschappelijke verklaring voor gevonden. Het geheim zit hem in het stresshormoon cortisol.

Dieren werken samen met elkaar om bijvoorbeeld hun territorium te verdedigen of bij de jacht. Om dit mogelijk te maken moeten de dieren complexe eigenschappen hebben: ze moeten elkaar kunnen herkennen en bijvoorbeeld hun acties coördineren. Dit houdt verband met bepaalde fysiologische processen. Over dit soort (o.a. hormonale) processen is echter weinig bekend.

Kauwen op een wattenstaafje

Om hier meer over te weten te komen trainden de onderzoekers makaken om te kauwen op een wattenstaafje. Na afloop kregen de dieren een beloning. Met behulp van deze diervriendelijke opzet konden ze het stresshormoon cortisol in het speeksel onderzoeken.

Samen pinda’s bemachtigen

De dieren moesten vervolgens samenwerken met andere dieren uit hun groep om een taak uit te voeren. Alleen door samen te werken konden ze de taak met succes afronden. Zo moesten de dieren samen aan een uiteinde van een touw trekken om wat moeren binnen hun bereik te krijgen. Door deze taak op te lossen konden ze pinda’s bemachtigen.

Kalmerend effect van vrienden

Het bleek dat het niveau van het stresshormoon daalde wanneer ze met een vriend aan het werk waren. Het maakte daarbij niet uit of de taak met succes was uitgevoerd. Samenwerken met een groepslid waarmee de aap geen binding had zorgde niet voor een verlaging van de hormoonspiegel, evenals wanneer ze alleen maar met een vriend samen zaten en niet samenwerkten. Ook alleen trekken aan het touw gaf op zichzelf geen effect. Al met al onderstreept dit het belang van hechte sociale banden bij deze dieren.

Nuttig voor langdurige samenwerking

Het kalmerende effect van samenwerken met vrienden zou de reden kunnen zijn dat niet alleen dieren, maar ook mensen langdurige samenwerkingen kunnen aangaan. Mogelijk spelen hierbij ook andere hormonen een rol; nader onderzoek kan hier meer uitsluitsel over geven. Meer informatie over dit onderzoek is te vinden in het wetenschappelijke artikel.