Proefdiervrij als het kan, en als het niet kan, dan zo diervriendelijk mogelijk!

08 Feb 2021 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Organ-op-een-chip, computermodellen en in vitro modellen. Het zijn prachtige ontwikkelingen die het gebruik van proefdieren in de toekomst zullen verminderen. Maar we zijn er nog niet. Tot die tijd is het belangrijk om de nuance te blijven zien, zo bepleiten Henk Smid (Nationaal Comité advies dierproevenbeleid) en Jeroen Geurts (ZonMw).

De ene dierproef is de andere niet. Er zijn wettelijk verplichte dierproeven, en dierproeven die zich richten op het vergaren van kennis. BPRC doet studies in die laatste categorie. Hoe ontstaat een ziekte? Wat gebeurt er tijdens een infectie? Wat is nodig om een infectie te voorkomen door middel van vaccinatie? Zijn er aangrijpingspunten voor mogelijke medicijnen? En uiteindelijk een zogenaamde proof-of-concept studie om te kijken of de theorie aansluit bij de praktijk.

Overeenkomsten zoeken in plaats van tegenstellingen

Want uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: ‘proefdiervrij als het kan, en als het niet kan, dan zo diervriendelijk mogelijk’. Jan Langermans, adjunct directeur van BPRC, en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht sprak dit al uit tijdens zijn oratie in 2019.

Oratie Langermans (PDF)