Promotie Jordon Dunham bij de Universiteit Groningen

24 Oct 2017 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Op 18 oktober 2017 is Jordon Dunham gepromoveerd op het onderwerp ‘Translational multiple sclerosis research in primates’.

Er bestaan nog geen medicijnen die de ziekte multiple sclerosis (MS) kunnen genezen. Om nieuwe therapieën te kunnen ontwikkelen moeten we eerst begrijpen welke processen in het lichaam een rol spelen in het ontstaan en de ontwikkeling van deze ziekte. Diermodellen spelen hierin een essentiële rol.

Het onderzoek van Jordon Dunham heeft zich toegespitst op de karakterisering van experimenteel geïnduceerde encephalomyelitis, een geaccepteerd diermodel voor MS, in (penseel)apen. Er bestaan wel knaagdiermodellen voor MS, maar diverse belangrijke factoren voor het ziekteverloop van MS in mensen, zoals schade in de hersenen door zuurstofradicalen, blijken niet in knaagdieren te kunnen worden bestudeerd.

Het werk beschreven in het proefschrift laat zien dat diverse zeer belangrijke processen voor het ziekteverloop van mensen-MS ook in apenmodellen voor MS plaatsvinden. Bovendien blijken onderliggende immunologische processen die een rol spelen in het ziekteverloop van MS goed in apen te kunnen worden bestudeerd.