Rode billen

25 Jan 2021 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Als je onderzoek doet met dieren is het belangrijk dat je zoveel mogelijk over deze dieren weet. Natuurlijk over hoe hun afweersysteem werkt. Maar het is ook van belang dat we goed weten hoe de dieren zich gedragen. Hoe ze leven in het wild en hoe ze op elkaar reageren. Wat ze leuk vinden en wat juist helemaal niet. Bij BPRC kunnen we deze kennis over de dieren goed gebruiken om het onderzoek zo stressvrij mogelijk te laten verlopen en ze optimaal te huisvesten. Maar hoe zit dat nu met die rode billen?

Iemand die veel van diergedrag weet noemen we een etholoog. Professor Liesbeth Sterck van de Universiteit van Utrecht is apen-etholoog, en werkt óók bij BPRC. Klokhuis van NPO-ZAPP interviewde Liesbeth over de versiertrucs die apen gebruiken. Dit was dinsdag 19 januari te zien in de aflevering “Versieren bij dieren”.

Aantrekkelijk maken

In de natuur zijn het meestal de mannetjes die de meest opvallende kleuren hebben. Liesbeth vertelde dat het bij sommige apensoorten juist de vrouwen zijn die zich graag opdoffen. De vrouwen krijgen namelijk rode billen. Bij makaken en vooral bavianen is dat goed te zien. En hoe roder de billen hoe vruchtbaarder de vrouw. De mannen vinden dit heel aantrekkelijk!

Presenteren

We kunnen het niet sjieker maken dan het is. Vruchtbare dames proberen de man nog eens extra te verleiden door hun rode billen goed in beeld te brengen. Vol trots showen ze hun achterwerk aan de man. Soms tot vlak bij hun gezicht.

Image

 

Imponeren

Een andere truc is imponeren. Dit zien we mooi bij gorilla’s. Ze hangen de macho uit; maken zich breed en kloppen op hun borst. Met imponeergedrag laten de mannen aan andere mannen zien dat zij de beste zijn, dat zij de enige zijn die bij de vrouwen mogen. Vrouwen kiezen dan zo’n man omdat hij haar het beste kan verdedigen.

Voortplanten

De drie versiertrucs hebben maar naar één doel. Het krijgen van kinderen.

Meer weten over ethologie?

Als je meer wilt weten over de ethologische onderzoeken bij BPRC lees dan hier verder over gedragswetenschap.