Stap dichter bij behandeling van belangrijke bron van infecties

04 May 2018 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Resusapen mogelijk relevant voor ontwikkeling therapieën tegen bacterie

Bacteriën zijn overal. Ook op en in je lichaam. Meestal kunnen ze geen kwaad. Sterker nog, ze hebben vaak een goed effect op de gezondheid. Toch kan het ook misgaan. Bacteriën kunnen, bijvoorbeeld, bij een operatie in de wond terechtkomen en voor grote problemen zorgen.

Staphylococcus aureus is zo'n bacterie die regelmatig voorkomt bij mensen, in de neus of op de huid. De aanwezigheid van deze bacterie kan een bron van infectie vormen bij een operatie. Bovendien kan deze bacterie ongevoelig zijn voor veel antibiotica. Daarom zijn nieuwe therapieën erop gericht de bacterie voor de operatie te verwijderen. Die ingreep blijkt besmetting te kunnen voorkomen.

Nog geen geschikte diermodellen

Dit soort therapieën kunnen - met veel restricties - beperkt in mensen worden getest. Er is echter meer onderzoek nodig om oplossingen te vinden voor dit type infecties. Diermodellen bieden uitkomst. Er bestaan alleen nog geen geschikte diermodellen. Maar daar komt misschien verandering in.

Resusapen mogelijk relevant

Resusapen zijn nauw verwant aan de mens en blijken van nature ook de S. aureus-bacterie bij zich te kunnen dragen. Samen met een andere Nederlandse onderzoeksgroep hebben BPRC-onderzoekers nu bepaald of het mogelijk is deze bacterie te verwijderen. Ook bekeken ze of kunstmatig toegediende bacteriën aanwezig bleven in de aap.

Wetenschap is stap verder

De belangrijkste conclusie van dit onderzoek? Dat de resusapen een relevant model kunnen vormen voor de ontwikkeling van therapieën die de bacterie elimineren om problemen bij, bijvoorbeeld, een operatie te voorkomen! Een onderzoeksresultaat waarmee de wetenschap weer een stap verder is.

Meer hierover weten?

Lees het artikel in PloS