Veel variatie binnen de ‘KIR-familie’ van twee nauw verwante aapsoorten

06 Mar 2020 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Resus- en Java-apen worden wereldwijd ingezet om therapieën te vinden tegen ernstige ziektes. Deze diersoorten komen van origine voor in een groot deel van Zuidoost-Azië. Afhankelijk van hun geografische herkomst, kunnen de dieren soms op verschillende manieren op bepaalde ziekteverwekkers reageren. We vermoeden dat, net als in de mens, de eiwitten van de ‘KIR-familie’ (KIR staat voor ‘killer-cell Ig-like receptors’) hierin wel eens een rol zouden kunnen spelen.

We weten namelijk dat eiwitten van de ‘KIR-familie’ belangrijk zijn voor de verdediging van het lichaam tegen ziekteverwekkers. Deze familie zit ingewikkeld in elkaar. Zo verschillen de DNA-codes voor de leden niet alleen van aantal, maar ook van structuur. Eerder hebben we bekeken hoe dit wordt veroorzaakt. Maar we wisten nog niet precies hoe groot de variatie binnen de ‘KIR-familie’ van resus-en Java-apen nu echt is.

Complexiteit van de KIR-familie in kaart gebracht

Voor dit onderzoek hebben we de variatie binnen de KIR-familie van in totaal zo’n 130 resus- en Java-apen in kaart gebracht. Door gebruik te maken van bloed dat toch al werd afgenomen voor de jaarlijkse gezondheidscheck van de dieren, ondervonden ze hier geen hinder van.

Onderzoek met minder dieren

Het bleek dat de variatie binnen de ‘KIR-familie’ van resus- en Java-apen ongeëvenaard groot is. Zelfs binnen de diersoorten bleek er uitgebreid variatie in de ‘KIR-familie’ te bestaan, afhankelijk van de herkomst van de dieren. Dit is belangrijke informatie, want dit kan gevolgen hebben voor de gevoeligheid van dieren voor bepaalde infecties. Voor specifieke studies kan het dan ook belangrijk zijn om voordat dieren ingezet worden, eerst de variatie van de ‘KIR-familie’ in kaart te brengen (voor zover dat nog niet is gedaan). Zo kunnen we het aantal dieren voor onderzoek zoveel mogelijk beperken door alleen de geschikte dieren te selecteren.

Meer weten over dit onderzoek? Lees dan de publicatie in ‘the Journal of Immunology’.