Volkskrant journalist Maartje Bakker wint internationale prijs met verhaal over Chips en Dip

15 Nov 2021 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Maartje Bakker ontving een internationale erkenning voor een artikel dat ze over ons werk schreef en dat maakt ons best een beetje plaatsvervangend trots. Het maken van zo’n reportage vergt veel inzet en tijd van een journalist. Maartje Bakker noemt het daarom slow journalism en werd beloond met de prestigieuze zilveren AAAS Kavli Science Journalism Award.

BPRC staat voor openheid en transparantie. Op de website delen we veel informatie, dit is informatie die we zélf delen. Het toppunt van openheid en transparantie is om een journalist het verhaal op te laten tekenen, in woord en in beeld. BPRC krijgt vaker verzoeken van journalisten of ze een kijkje achter de schermen mogen nemen. Dat mag. Maar journalisten haken vaak af wanneer ze horen wat daar allemaal bij komt kijken.

Geen ontmoedigingsbeleid maar veiligheid

Covid-19 is ingeschaald op het hoogste veiligheidsniveau dat BPRC kent. Daar horen bepaalde ‘spelregels’ bij. Onderdruk en hepa-filters voorkomen dat virussen uit de laboratoria en dierverblijven kunnen ontsnappen, en alleen goedgetraind personeel heeft toegang. Voor het maken van deze reportage doorstonden Maartje Bakker en fotograaf Henk Wildschut alle vereiste trainingen over werken onder BSL3+, ioniserende straling en alle bijbehorende ongemakken. Zo konden zij alle facetten van de Covid-19 vaccinstudie in Chips en Dip gedurende een half jaar van het begin tot het einde van heel dichtbij volgen. Het resultaat is een mooi document dat nu beloond is met een internationale prestigieuze prijs voor wetenschapsjournalistiek.

Gefeliciteerd Maartje Bakker!