Samen tegen corona

Image

Er is nog veel onbekend over SARS-CoV-2, het virus dat de longziekte COVID-19 veroorzaakt. Op het moment van schrijven zijn er nog geen medicijnen of vaccins. BPRC zet expertise en apen in om daar verandering in te brengen.

Apen zijn, net als mensen, gevoelig voor SARS-CoV-2. BPRC heeft toestemming van de CCD om experimentele infecties uit te voeren om vaccins en nieuwe medicijnen te testen. Hoe gaat dat? Apen gaan onder narcose en worden dan onder gecontroleerde omstandigheden aan het virus blootgesteld. Anders dan bij mensen weten we daardoor precies wanneer, met welke specifieke stam van het virus en met hoeveel virus, de aap besmet is. Daarna gaan de dieren elke dag even onder narcose voor een uitstrijkje uit de mond en een bloedmonster. De monsters gaan vervolgens naar ons eigen laboratorium voor onderzoek. Zo brengen we in kaart hoe het virus zich in het lichaam gedraagt en hoe het afweersysteem op het virus reageert.

Veiligheidsmaatregelen

Om verspreiding van het virus te voorkomen nemen we strenge voorzorgsmaatregelen. Zo staan de dierverblijven onder onderdruk waardoor virusdeeltjes niet kunnen ontsnappen uit de kamer. Dierverzorgers en laboranten beschermen zichzelf met beschermende kleding. Geen gewone mondmaskers, maar met een soort maanpakken. Ze ademen in een masker waar schone lucht instroomt die wordt gefilterd door een motortje met zogenaamde HEPA-filters. Iedereen heeft zijn eigen masker en filterunit, die aan een gordel om de buik hangt.

 

og-tychem-proflow-hood.jpg

 

Alleen samen

Een nieuw vaccin of medicijn maak je niet zomaar. Experts van over hele wereld zijn op dit moment bezig met de ontwikkeling. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen zijn (internationale) wetenschappelijke samenwerkingen opgezet tussen onderzoeksgroepen met verschillende expertises. De rol van BPRC is om nieuwe experimentele middelen in een vroege fase te evalueren.

De European Animal Research Association (EARA) maakte een interactieve wereldkaart waarop te zien is welke instituten zich bezig houden met onderzoek naar COVID-19.

Op de hoogte blijven?

Op onze blogpagina staan de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden over ons onderzoek naar Corona, maar ook over onze andere onderzoeksgebieden.

 

TO TOP ^ << HOME