BPRC onderzoeker te gast bij online praatprogramma

08 Feb 2022 | Terug naar Nieuws, publicaties en jaarverslagen
Dutch

Image

 

Onlangs was onze collega Babs Verstrepen online te gast bij de livecast van Pakhuis de Zwijger. Dit is een eigentijds ‘praathuis’ met een creatieve insteek, waar ze actuele maatschappelijke vraagstukken bespreken. Twee fotografen waren fysiek aanwezig om te vertellen over hun fotoreportage over de impact van de coronapandemie. En een daarvan fotografeerde ook bij BPRC.

Fotograaf Henk Wildschut liep een langere periode mee met twee apen uit een coronavaccinstudie, Chips en Dip. Hiervoor bezocht hij ons meerdere keren. Babs was actief betrokken bij deze studie en begeleidde Henk langs alle stappen van het onderzoek.

Open en objectief

Voor zowel Henk als Babs was dit een bijzondere gebeurtenis. BPRC stelde, in lijn met de transparantieovereenkomst die we eerder tekenden, alle deuren open om Henk een open en eerlijk beeld te geven over wat er precies gebeurt. En het was aan Henk om daar invulling aan te geven. Henk vertelde dat hij een zo objectief mogelijk beeld wilde geven zonder eigen kleuring.

Het resultaat is gepubliceerd in de Volkskrant. Deze reportage ontving de zilveren medaille in de categorie ‘diepgravende verhalen’ bij de AAAS Kavli Science Journalism Award, een grote internationale competitie voor wetenschapsjournalisten, met dit jaar inzendingen uit 47 landen. Ook werden de foto’s gepubliceerd in een boek dat Henk uitgaf, naar aanleiding van de tentoonstelling van zijn werk ‘Document Nederland: Afstand’ in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De livecast is hier terug te zien.